Cornald Maas legt leven dansers bloot in Bloed, zweet en blaren

Bloed, zweet en blaren

De AVRO brengt vanaf 22 maart een nieuwe serie over Het Nationale Ballet op Nederland 2. Het programma Bloed, zweet en blaren volgt de formule van Bloed, zweet en snaren over het Koninklijk Concertgebouworkest. Presentator Cornald Maas neemt de kijker mee achter de schermen van ‘s lands grootste balletgezelschap.

Ballet is extreem veeleisend voor lichaam en geest. Blessures zijn aan de orde van de dag en een danser of danseres op het hoogste niveau met de leeftijd van 35 jaar wordt al oud genoemd. Zo weet de 32-jarige danser Alexander dat hij aan zijn laatste jaar is begonnen. Zijn lichaam laat hem in de steek. Tussen de operaties door staat hij nog op het podium, zijn pijn verbijtend.

Ballet vraagt ook offers op persoonlijke vlak. Prima ballerina Igone de Jongh bereidt zich voor op een van de zwaarste balletten. Hoe verdeelt ze haar tijd tussen repetities en de opvoeding van haar zoontje? Ook dansers Isaac en Victoria – een liefdespaar – zien zich voor een dilemma geplaatst. Isaac is net gepromoveerd tot eerste solist en ziet in Amsterdam zijn toekomst. Victoria krijgt het aanbod om in het prestigieuze Rusland te dansen en ‘nee’ zeggen lijkt geen optie. Immers, carrières zijn te kort om op een tweede kans te wachten.’  

Cornald Maas

Cornald Maas

Bloed, zweet en blaren start op zaterdag 22 maart en wordt acht weken lang om 21.20 uitgezonden op Nederland 2 bij de AVRO.

(Bron: Het Nationale Ballet)