Inclusiedans voor meer dansdocenten belangrijk

danceable

Steeds meer dansdocenten krijgen met inclusiedans te maken. Wat is het en hoe ga je ermee om? Dat leer je op zondagmiddag 23 augustus tijdens de workshop Inclusiedans van Goele Van Dijck bij de zomer Dansimpuls 2015 in Amsterdam.

Inclusiedans staat bekend als dans voor mensen met een beperking, maar het is meer dan dat. Door uit te gaan van de eigenheid en capaciteiten van de deelnemers is een eventuele beperking niet meer waar het om gaat. Het zijn juist de persoonlijke kracht, capaciteit en kwaliteit van de dansers die naar voren komen. Inclusie wordt dan ook gezien als de vermenging en vereniging van verschillende leefwerelden in creatieve samenwerking.

In de workshop laat Goele Van Dijck je kennis maken met de verschillende aspecten van inclusiedans. Zo leer je hoe je deze dansvorm het beste kunt aanpakken als je er in de praktijk mee aan de slag wilt. En de eerste stap hiertoe is het zelf ervaren van inclusiedans: hoe het is om naast, samen of met een danser met een fysieke beperking te dansen.

Bij inclusiedans valt de vanzelfsprekendheid weg van de technische lesopbouw en het bekende bewegingsmateriaal. Dansdocenten en dansers worden uitgedaagd om op een andere wijze te kijken naar het beoefenen en creëren van dans. Omdat eigenheid van de deelnemers centraal staat is dansimprovisatie één van de pijlers van waaruit Goele van Dijck met haar dansers werkt, zonder de artistieke kwaliteit uit het oog te verliezen.

Verder vindt tijdens de workshop een gesprek plaats over de eigen danspraktijk: is er vraag, nood of ruimte voor inclusie? Wat zijn de drempels, angsten maar ook mogelijkheden? Naar aanleiding van dit gesprek doe je korte oefeningen, eventueel aan de hand van een videofragment.

Het doel is vooral dat je als dansdocent goed voorbereid bent zodra inclusiedans zich in jouw lespraktijk aandient. En wie al ervaring heeft met inclusiedans kan zijn of haar skills in de workshop verder ontwikkelen.

Boek hier direct de workshop Inclusiedans

Voor meer informatie zie ook DanceAble 2015 van Holland Dance