Een nieuwe organisatie, een nieuwe Dans&Bedrijf

Dans&Bedrijf Paulette Willemse

Paulette Willemse, ex-voorzitter van de NBOB en nu bestuurslid NBDO Dansbelang kondigt de nieuwe, digitale Dans&Bedrijf aan.

Wat vooraf ging aan de nieuwe Dans&Bedrijf

Zoals vorig seizoen al aangekondigd hebben we eind 2015 afscheid genomen van de NBOB en zijn we samen met de NBDK overgegaan in de NBDO Dansbelang, de Nederlandse Belangenorganisatie voor Dansprofessionals en -Ondernemingen. Daarbij hebben we ook gekozen voor een nieuwe opzet van de nieuwsbrief dus met trots presenteer ik jullie onze eerste digitale Dans&Bedrijf. Het vertrouwde concept in een nieuw jasje gestoken.

Al onze (ster)balletscholen zijn automatisch NBDO (ster)balletscholen geworden en een aantal scholen heeft zich al aangemeld om bezocht te worden door de CKA en zo de nieuwe NBDO Erkenning te behalen. De bijbehorende nieuwe NBDO-bordjes zijn in de maak dus die hopen we jullie binnenkort te kunnen leveren. Zodra ze er zijn worden ze aan alle scholen gestuurd, dus je hoeft ze niet speciaal aan te vragen, tenzij je een extra bordje wilt hebben (bv. voor een tweede locatie).

Ook het NBOB-bestuur is met open armen ontvangen in de nieuwe organisatie. Onze kennis en ervaring kunnen we nu goed inzetten, want wat hebben we de afgelopen 15 jaar al veel opgebouwd voor onze scholen: de draaiboeken, de Algemene Voorwaarden, de btw-regeling voor 21+, de speciale BHV cursus, de salaristabellen…..!!

Zoals Ton Lamers tijdens de eerste ALV van Dansbelang benadrukte: de fusie van onze beide organisaties kan ons sterk maken als we effectief gaan samenwerken en zo tot nieuwe regelgeving kunnen komen waar zowel de werkgevers (de balletscholen) als de werknemers (de individuele docenten) van kunnen profiteren.

Voor het kwaliteitssysteem en de (juridische) ondersteuning gaan we nog veel meer dan voorheen met hem samenwerken. Deze maand al gaat het bestuur van de NBDO samen met Ton nieuwe contracten maken voor de docenten in de NBDO-scholen opdat de scholen die meteen in september al kunnen gaan gebruiken.

Na de afschaffing van de VAR en alle onduidelijkheden over dienstverbanden is dat hard nodig.
Ook gaan wij ons buigen over de vergoedingen voor freelancers en docenten in loondienst. Wij hopen daar snel nieuwe richtlijnen voor te kunnen opstellen.

De nieuwe, digitale Dans&Bedrijf

In deze digitale Dans&Bedrijf toch weer de vertrouwde elementen: Ton Lamers is bijzonder enthousiast over de fusie en bruist van de ideeën voor de NBDO. De hulp die hij bereid is ons te bieden nemen we graag aan!

Conrad van de Wetering vraagt nog eens aandacht voor Sonia Gaskell en haar grote verdiensten voor het Nederlandse ballet. Terecht maakt hij zich sterk voor een monument voor deze “grande dame” van het ballet.

In de volgende Dans&Bedrijf hopen we weer een paar nieuwe (ster)balletscholen aan jullie voor te stellen. Deze keer hebben we onze 10 vragen gesteld aan Zaira Valencia, die oorspronkelijk uit Mexico komt en al vijftien jaar een bloeiende NBDO balletschool heeft in Sittard, met recht een prestatie om trots op te zijn.

Alle scholen die nu aan hun eindvoorstelling werken wensen we heel veel succes met de laatste loodjes. Maar ook als je geen voorstelling hebt is het eind van het schooljaar altijd een hectische tijd in de balletschool. Sterkte met de drukte en geniet daarna van een welverdiende vakantie met misschien nog een inspirerende zomercursus hier of in het buitenland.

Hopelijk ontmoeten we elkaar bij de Dansimpuls in augustus. Namens het bestuur van de NBDO wens ik jullie een goede zomer!

Paulette Willemse