Thomas Bonekamp, percussie-docent/ritme-trainer bij Zomer Dansimpuls 2017

Thomas Bonekamp Dansimpuls

Thomas Bonekamp, percussie-docent en ritme-trainer, geeft op zaterdag 19 augustus een workshop tijdens de Zomer Dansimpuls 2017 van Dansbelang en Holland Dance. 

Over Thomas Bonekamp

Thomas Bonekamp kwam in 1989 in aanraking met Afrikaanse drums. Sindsdien trad hij in vele formaties op in binnen- en buitenland. Door reizen in Afrika en Zuid-Amerika kwam Thomas uit bij de roots van slagwerk in het algemeen: body-percussie, boot-dance, hambone en vocal rhythms.

Thomas speelt onder andere djembe, balafoon, doundoun, cajon en kleinpercussie. Hij is een gedreven beweger die (amateur)theatergroepen muzikaal traint en ondersteunt en begeleidt dans- en theatergroepen bij het vergroten van hun (lichamelijke) bewustzijn en ritmische coördinatie. Hij maakt daarvoor gebruik van klankonderzoek, body-ritmes en bewegingsoefeningen. In Oostenrijk en België werkt Thomas met de Bellarina Dance Company en de vereniging ‘Ich bin okay’ uit Wenen die dans-, muziek- en bewegingslessen organiseert voor kinderen met Down-syndroom. Hij heeft meer dan twintig jaar Afrikaanse danslessen begeleid en evenzoveel drum-workshops verzorgd voor jong en oud.

Studiereis en summerschool

Thomas volgde masterclasses bij djembe-grootmeesters in binnen- en buitenland, en maakte in 1995, 1997, 2005 en in 2009 studiereizen naar Guinée om zich verder te bekwamen in de Malinké percussie-tradities. In 2000 behaalde Thomas een officiële lesbevoegdheid en was in 2006 nauw betrokken bij de opzet van de eerste editie van de ‘Summerschool Rotterdam’, een 10-daagse cursus voor djembe-professionals, georganiseerd door CODARTS en het WMDC. Hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van ‘FOLI’.

Over de workshop

In de lessen van Thomas smelten samenwerking, interactie, klank en dynamiek samen tot een muzikaal geheel. En zijn enthousiasme werkt aanstekelijk; Thomas weet als geen ander te inspireren en te motiveren!

Tijdens de Zomer Dansimpuls geeft Thomas 1 workshop

Zaterdag 19 augustus van 13:45 – 15:15 uur Body percussie/vocal rhythms en ritmisch vocabulaire voor dans- en bewegingsdocenten

Body ritmes zijn zowel zittend als staand uit te voeren. In de workshop ga je na een korte introductie meteen aan de slag met basismateriaal om zelf uit te proberen. Je onderzoekt technieken, beweging, klank, coördinatie, stem, dynamiek, interactie, en gaat de samenwerking aan om tot een muzikaal geheel te komen. Er worden zowel unisono, als polyritmische patronen geleerd, en je gaat aan de slag met links/rechts coördinatie, regelmatige,- en onregelmatige maatsoorten, faseren en interlocking. Aan bod komen vooral de eigen manier van bewegen, verschil in dynamiek en volume. Aan het einde van de workshop is er ruimte voor zelfonderzoek, het creëeren van een eigen stuk en korte presentaties in kleine groepjes.

Inschrijven Programma