Inspirerende en leerzame 1Daagse Dansimpuls krijgt vervolg

1Daagse Dansimpuls krijgt vervolg

Afgelopen zondag vond in Rosmalen de 1Daagse Dansimpuls plaats. Die beviel zo goed dat een vervolg gepland staat.

1Daagse Dansimpuls in Rosmalen

Zestien dansdocenten reisden op zondag 29 oktober naar dansschool Dream Dance van Daphne Brok in Rosmalen. Daar werd voor het eerst een 1Daagse Dansimpuls gehouden: een dag lang workshops voor dansdocenten. En alle zestien docenten ontdekten hoe je met simpele oefeningen leerlingen veel meer kunt bijbrengen.

Profijt van lessen van Martin Meng

Want klassiek docent Martin Meng leidde de workshops. Als ex-danser van onder andere Het Nationale Ballet bouwde hij aan een internationale carrière tot balletdocent. De ervaringen die hij in het buitenland opdeed brengt hij nu naar Nederland. En daar kunnen dansdocenten goed van profiteren.

De ‘Meng-methode’

De opleidingen in Nederland bieden namelijk de theoretische kennis prima aan, de praktische uitvoering ervan kan wat beter. Dat is de stelling van docenten in het werkveld. De stretch- en versterkende oefeningen die Martin Meng geeft, bouwen een gezonde techniek op. Leerlingen begrijpen de werking van hun lichaam beter en hebben er meer controle over.

Met de gebundelde kennis biedt een docent zo aan leerlingen een kompas; hoe ga je met je energie om en welke kant kun je het beste op?

1Daagse Dansimpuls inspirerende dag 2

Osteopatie en dans

De oefeningen die Meng demonstreerde zijn dan ook ontwikkeld door een osteopaat: iemand die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen van gewrichten, weefsels en bewegingen in het lichaam. Martin Meng breidde de oefeningen uit en voegde nieuwe toe.

Martin Meng over de lessen: ‘Het materiaal is niet alleen geschikt om amateurdansers en beginners maximaal voor te bereiden op het leren van de klassieke ballettechniek. Zij werken ook gezondheidsondersteunend voor niet-dansers. En vooral ondervinden professionele dansers steun bij het verfijnen en perfectioneren van hun danstechniek’.

1daagse dansimpuls

Vervolg op de 1Daagse Dansimpuls

De 1Daagse Dansimpuls bleek daarmee een zeer inspirerende en leerzame dag. Een die essentieel is voor balletdocenten. Daarom willen Dansbelang en Holland Dance elders in Nederland een volgende 1Daagse plannen. Zo kunnen ook docenten in het noorden of het midden van het land zich goed bijscholen. De methode van Martin Meng wordt hierbij herhaald en er zal een verdieping van plaatsvinden.

Dat de 1Daagse in een ‘echte’ dansschool plaatsvond was extra bijzonder. Collega-docenten konden een kijkje nemen in de studio van Daphne Brok en vragen stellen over haar ondernemerschap. Ook de volgende locatie zal daarom een dansschool zijn. Vooral als die net zo’n lekkere lunch biedt als Cultureel Centrum Perron 3 waarin Dream Dance is gevestigd!

Voor wie is de 1Daagse?

De workshops zijn vooral geschikt voor balletdocenten: van studenten tot vergevorderde docenten. Maar ook jazzdocenten en docenten moderne dans zullen baat hebben bij de versterkende oefeningen.

Meer informatie

We maken via Dansbelang.nl en onze socialmediakanalen bekend wanneer en waar de volgende 1Daagse Dansimpuls wordt gehouden. Tot die tijd kun je op 28 november ook naar de Conferentie Danseducatie met Kwaliteit: een intensieve ontmoeting tussen dansdocenten en leerkrachten met demonstraties, lezingen, discussies, workshops en posterpresentaties.