In memoriam: Conrad van de Weetering

Conrad van de Weetering 2

Conrad van de Weetering is maandag 16 oktober overleden. De danser, choreograaf en auteur stond aan de wieg van het ballet in Nederland.

Na een ziektebed is Conrad van de Weetering op 88-jarige leeftijd in Diemen overleden. Een lang leven vulde hij met dans. En dat met een aanstekelijke levenslust.

Reacties op het nieuws van zijn overlijden

‘Een icoon was hij…’
‘Opnieuw een grote lege plek in onze balletgeschiedenis.’
‘Ik ben hem dankbaar dat ik een hoofdstuk in zijn boek mocht zijn…’
‘Een groot verlies voor ons allemaal.’
‘Hij was een van de laatste dansers uit een bevlogen tijdperk van de Nederlandse dans.’

Conrad van de Weetering als danser

Van de Weetering dateerde uit een tijd van grote namen uit de naoorlogse balletgeschiedenis zoals Marianna Hilarides, Jaap Flier, Willy de la Bije en Sonia Gaskell. Hij stond als danser feitelijk aan de wieg van ballet zoals we dat nu in Nederland kennen.

Het eerste gezelschap waar Conrad danste was Ballet Recital II, dat onder leiding van de beroemde Sonia Gaskell stond. Met haar werkte hij ook sinds de stichting van het Nederlands Ballet in 1955. Van de Weetering danste er als solist, net als bij het latere Het Nationale Ballet waar hij in 1961 in dienst trad.

Conrad van de Weetering archief

Ook nadat hij officieel stopte als danser bleef hij actief met dansen. Zo was hij te zien in barokvoorstellingen en had hij goede kennis van historische dans. De nestor van de historische dans in Nederland werd hij ook wel genoemd.

Conrad van de Weetering als schrijver

Conrad zou bekend worden als recensent (hij liet graag zijn eigen ervaringen als danser meetellen) en als auteur. Hij publiceerde diverse balletboeken zoals ‘Morgen dans ik beter’ (1961), ‘Sonia Gaskell: Een documentaire van Conrad van de Weetering’ (1976), ‘Eerstejaars ballettechniek’ (samen met Simon André) (1986) en ‘Kijk, een Ballerina’ (1991). En hij is bekend van het succesvolle boek Brieven aan een jonge ballerina dat stuk werd gelezen door jonge dansleerlingen.

Dansgedichten

Conrad van de Weetering werd geprezen om zijn gedichten, die hij ook voordroeg. In het verenigingsboekje Dans & Bedrijf van de NBOB kon je af en toe een gedicht van hem lezen. Recent schreef hij nog de gedichtenbundel Dansgedichten.

Afscheid

De crematie vind plaats op dinsdag 24 oktober om 13:30 uur in De Nieuwe Ooster, Kruislaan 26 (Watergraafsmeer) te Amsterdam. Het is geen besloten bijeenkomst, iedereen is welkom.

 

(Foto’s boven: Andries van Beek)