Het Nationale Ballet geeft gezicht aan inclusiedans bij DanceAble #2

Danceable met Het Nationale Ballet

Het Nationale Ballet brengt in coproductie met het Holland Dance Festival, een première op het DanceAble #2 evenement in Den Haag. Het draagt zo bij aan een inclusieve samenleving.

Wat is DanceAble?

DanceAble is een driedaags evenement dat ontwikkelingskansen biedt voor dansers met een beperking. ‘Als er één tak van sport is die wordt geassocieerd met een motorisch perfect functionerend lichaam, is het wel dans’, zegt organisator Holland Dance over het evenement. Om deze blik te bevragen organiseert Holland Dance Festival in november voor de tweede keer DanceAble in Den Haag.

Speciaal voor het openingsprogramma maakt Peter Leung, Young Creative Associate van Het Nationale Ballet, een choreografie voor een danser van het gezelschap en een danser met een beperking.

Peter Leung over zijn bijdrage:

”Ik realiseer me dat ik eigenlijk beschamend weinig weet van hoe het is om met een beperking te leven. Ik woon in Amsterdam, een stad waarin het voor iemand zonder fysieke beperking al een ramp is om je voort te bewegen, laat staan hoe het is voor iemand met een beperking. Alleen al daarom is deze opdracht belangrijk.”

Touch op choreografie van Peter Leung gaat in première op 3 november. Het werk is gecreëerd met dansers Nadine Drouin en Sander Verbeek, de muziek is van Henryk Mikołaj Górecki, de kostuums zijn van Jorrien Schoneveld. Touch is een zogenaamd ‘mixed double duet’: een duet waarin een danser met beperking en een danser zonder beperking samen zullen dansen.

Het Nationale Ballet op DanceAble

Wanneer is DanceAble #2?

DanceAble #2, georganiseerd door Holland Dance Festival, vindt van vrijdag 3 tot en met zondag 5 november plaats in Den Haag. Er zijn voorstellingen te zien en kennis rondom inclusiedans is volop beschikbaar. Op zaterdag 4 november is een internationaal symposium gewijd aan de state of the art van inclusiedans. Op de slotdag wordt opgedane kennis omgezet in de praktijk in een inclusielab met diverse trainingen, workshops en een open podium.

Meer informatie