1daagse dansimpuls Jazzdans

Esther Nederpelt

Ontmoeten we jou ook bij één van de vier intensieve DansImpuls 1-daagsen?

Holland Dance Festival en NBDO Dansbelang trekken al langere tijd samen op om activiteiten aan te bieden op het gebied van deskundigheidsbevordering voor jou: de professioneel dansdocent.

We kiezen er dit seizoen voor een viertal intensives aan te bieden, verspreid over het land.

 

Zondag 21 oktober Jazzdans olv Esther Nederpelt

In alle sessies laten we ons inspireren door de jazzdansgeschiedenis en zetten we de inspiratie van daaruit om naar het hier en nu. De sessies van deze dag worden op een zeer praktische wijze vormgegeven zodat jij als dansdocent de toepassing op de werkvloer direct kunt ervaren en meenemen naar jouw lespraktijk.


Inhoud van deze dag:

sessie 1: Jazzdans en coördinatie
In deze sessie gaan we in op een waardevol aspect van jazzdans, de coördinatietechniek. Het is een specifieke training op zowel cognitief gebied (inzicht krijgen in structuren en ordening) als op fysiek gebied (het lichaamsgeheugen activeren), waarbij de jazzdansvaardigheid van de leerling enorm wordt vergroot. We werken in deze workshop op zeer praktische en toepasbare wijze met 4 soorten moeilijkheidsgraden betreft coördinatie:
1) lichaamsopdeling in 4
2) onderverdeling in tijd, ruimte, kracht
3) onderverdeling van je lichaamsdelen
4) logisch versus onlogisch

sessie 2: Jazzdans en muzikaliteit
Jazzdans is sterk verbonden, zo niet één, met de mate van muzikaliteit die je als jazzdanser in kunt zetten. Hoe kun je bij jouw leerlingen deze muzikaliteit in jazzdans vergroten?
In deze sessie gaan we in op verschillende muzikale elementen van jazzdans: wat is ‘swing’ eigenlijk en hoe kun je dit werkelijk handen en voeten geven? En hoe werkt syncopatie en polyritmiek? Hoe kun je de gevoeligheid voor en het inzicht in ritmische structuren vergroten? Gevoel voor frasering en dynamiek hoort hier ook bij.

sessie 3: Jazzdans en bewegingsintentie
Jazzdans is een dansstijl die vaak direct uit de bron van emoties voortkomt. Het staat in ieder geval nooit los van een bewegingsintentie. In een zeer praktische sessie gaan we op de vloer aan de slag en we combineren deze workshop met diverse inspiratiebronnen uit de jazzdansgeschiedenis.
Hoe kun je bij jouw leerlingen die bron van bewegingsintentie werkelijk aanboren zodat deze voor hen voelbaar en voor de kijker zichtbaar tot uiting komt en hoe kun je de betekenis van de beweging handen en voeten geven in jazzdansmateriaal, voor zowel de jonge als wat oudere leerling?

Aanmelden:

Meld je hier aan. Je schrijft je in voor een hele dag. De deelnemersbijdrage is inclusief lunch.