Dansdocentencursus voor een Verklaring van Bekwaamheid

modelovereenkomsten Ton Lamers

In september 2019 start Dansbelang met een deeltijdcursus voor ervaren dansdocenten die om wat voor een reden dan ook nooit een opleiding Docent Dans hebben kunnen volgen of afronden.

Waarom een dansdocentencursus?

De dansdocentencursus voor een Verklaring van Bekwaamheid is er omdat bijvoorbeeld een fulltime docentenopleiding er gewoon nooit van is gekomen. Of omdat de dansstijl waarin wordt lesgegeven niet aan de Nederlandse docentenopleidingen te vinden is. Toch zouden vele docenten graag een erkenning willen krijgen als dansdocent die staat voor kwaliteit. Voor hen is deze cursus bedoeld.

Wat kun je met de cursus?

Als de docent de cursus met goed gevolg afsluit, ontvangt hij/zij een Verklaring van Bekwaamheid van NBDO Dansbelang en wordt hij/zij opgenomen in het Kwaliteitsregister Dansdocenten. Dit keurmerk kan de docent gebruiken in de communicatie naar buiten toe.

Voorwaarden voor deelname

Er is wel een aantal voorwaarden verbonden aan deelname aan de cursus. Zo moet de docent al voldoende leservaring hebben door aantoonbaar minimaal 500 lesuren te hebben gegeven. Ook wordt aan de hand van een entreeles beoordeeld of de docent een minimaal niveau heeft om aan de cursus te mogen beginnen.

Programma van de cursus

Als de docent wordt toegelaten tot de cursus dan volgen er verspreid over het seizoen 2019-2020 vier studiedagen. Daarin worden workshops gegeven in: Anatomie & Blessurepreventie; Pedagogiek; Didaktiek (o.a. het maken van een werkplan dans) en Dansmethodiek (algemeen en vakspecifiek). Hieromheen wordt ook tijd gereserveerd voor zelfstudie. De vakken Anatomie & Blessurepreventie en Pedagogiek worden afgesloten met een tentamen, de andere vakken worden getoetst tijdens het geven van de danslessen door de docent. De cursist geeft gedurende het jaar dan ook een aantal stagelessen die worden begeleid en nabesproken. Ten slotte ontvangt de cursist bij voldoende scores in juni 2020 de Verklaring van Bekwaamheid. Hierdoor voldoet hij/zij aan de kwaliteitseisen van de NBDO.

Begeleiding op maat

Weet je iemand die deze cursus zou willen volgen? Geef het door! In principe zijn docenten van alle dansstijlen welkom: klassiek ballet, jazzdans, urban, moderne dans, flamenco en nog veel meer. We proberen de begeleiding erop af te stemmen.

Kosten en aanmelden

De kosten van de hele cursus liggen naar schatting rond de € 1800. Aanmelding kan door een e-mail te sturen naar administratie@dansbelang.nl. Vragen kan je ook per e-mail stellen. Wacht niet te lang met aanmelden want het aantal plaatsen is beperkt en we willen het toelatingstraject al in juni 2019 voltooid hebben.

Coaching

Tot slot hebben we een vraag aan onze kwaliteitsleden: welke docenten met een eigen dansschool zouden het leuk vinden om – tegen een kleine vergoeding – een aantal weken een stagiaire van deze cursus in de studio te hebben en deze een paar keer te coachen? Stuur een mail naar administratie@dansbelang.nl! Richtlijnen krijg je van ons toegestuurd. Zo verhogen we samen de kwaliteit van ons danswerkveld!