Inschrijving Zomer Dansimpuls 2019 gestart!

zomer dansimpuls 2019 in Amsterdam

Het programma voor de Zomer Dansimpuls 2019 is bekend! Schrijf je in voor dé zomercursus voor dansdocenten die van 22 t/m 24 augustus plaatsvindt in de Chassé Dance Studios in Amsterdam.

Hoe kun je je optimaal voorbereiden op het nieuwe dansseizoen? Door lessen en workshops te volgen van professionele dansdocenten, kennis en ervaring uit te wisselen en op te laden voor een nieuwe dynamiek in lesgeven. Dansbelang NBDO en Holland Dance stelden met de Zomer Dansimpuls 2019 opnieuw een uitgebreid programma voor je samen!

Dit zijn de docenten:

zomer dansimpuls 2019

Axelle De Rore
Sanne van der Put
Sophie van Heesewijk
Joan van der Mast
Saskia Sap
Nash Smith
Esther Nederpelt
Kiki Boot
Maricelle Peeters
Freek van der Donk
Jane Lord
Maurice Berger -> Savina Marasi
Ellis Dobber
Joshua Trebi

Tarieven

  • Een dagkaart kost € 85, losse lessen kosten € 30 (incl. btw).
  • Leden van Dansbelang ontvangen 20% korting. Nog geen lid? Meld je hier aan en ontvang direct je korting op de Zomer Dansimpuls.
  • Ben je laatstejaarsstudent aan een opleiding Docent Dans? Dan ontvang je 20% korting. (Vermeld bij je inschrijving de naam van je opleiding.)

Let op: bestel voor 1 juli en ontvang 15% vroegboekkorting!

 

Meld je aan

Dagschema


Axelle De Rore

Na de opleiding uitvoerend dans op Codarts werkte Axelle een jaar bij Introdans. Daarna volgde zij de éénjarig opleiding docent dans bij op Fontys. Al tijdens haar opleiding ging ze aan de slag bij de Intensieve Dans Academie van Kumulus, nu ODM/IDA. Naast deze werkzaamheden is Axelle verbonden aan het MBO Dans in Sittard en dansgezelschap SALLY in Maastricht. Verder is Axelle choreograaf voor dansers die zich openstellen voor avontuur, waarbij het overbrengen van dans zoals ze het zelf heeft ervaren centraal staat.

KLASSIEK BALLET – donderdag 22 augustus 10:30 – 12:00


Sanne van der Put

In 1999 ging Sanne van der Put (opleiding bij NDT) met een reisbeurs van het Fonds voor de Podiumkunsten naar New York om zich bij het Limón Institute te verdiepen in de Limón techniek. Diep onder de indruk was zij van de intelligente benadering van beweging in de Limón techniek en de muzikaliteit, de integriteit, de organische toepasbaarheid ervan. Sindsdien zijn haar lessen sterk geënt op de principes van Limón, die ze nog steeds met evenveel plezier exploreert. Sanne is inmiddels twaalf jaar verbonden aan de docentenopleiding van de dansacademie ArtEZ (Arnhem). Voor de Zomerdansimpuls 2019 geeft ze twee lessen:

MODERN TECHNIEK – EASY FLOW – donderdag 22 augustus 10:30 – 12:00

Een lekkere start van je Zomerdansimpuls! Deze les heeft een rustige opbouw van een organische warming up naar meer uitdagend dansant werk. Techniek, adem en muzikaliteit in verbinding. Met inspirerende en afwisselende muziek!

MODERN REPERTOIRE – donderdag 22 augustus 13:00 – 14:30 

Na een korte warming up gaan we aan de slag met een choreografie, waarin de nadruk ligt op muzikaliteit, ruimtebewustzijn, samenwerken en uiteraard adem en flow. Gegarandeerd hard werken met veel dansplezier!

Beide lessen hebben een andere opbouw en inhoud, ze zijn dus zowel los te volgen of prima na elkaar te doen.


Sophie van Heesewijk

Sophie van Heesewijk studeerde in 2010 af als Docent Dans en voltooide in 2015 haar Master Kunsteducatie. De afgelopen jaren creëerde zij als hoofd educatie bij SALLY Dansgezelschap Maastricht projecten voor het werken met kinderen in het basisonderwijs. Daarnaast onderwijst zij op de Fontys Academie voor Danseducatie onder andere het vak ‘docentschap primair onderwijs’ aan de eerste- en tweedejaars studenten. Tevens begeleidt zij de studenten tijdens hun stage in het primair onderwijs. Als mentor op het praktijkonderwijs is zij jarenlang de verbinding aangegaan tussen dans met diverse leerlingen en onderwijsprogramma’s.

EEN PORTIE INSPIRATIE – DANS IN HET PRIMAIR ONDERWIJS – donderdag 22 augustus 13:00 – 14:30

Het primair onderwijs is dé plek waarbij leerlingen dansonderwijs kennis kunnen maken met hun creativiteit, hun fysieke mogelijkheden en elkaar. Het is daarom essentieel dat jij jouw lessen voor een diversiteit aan kinderen inspirerend, uitdagend en verrijkend inricht. Een mooie uitdaging die steeds weer een hoop lesvoorbereiding oplevert, want ja, je wilt immers toch ieder jaar aansluiten bij actuele thema’s en ontwikkelingen.

Tijdens ‘Een POrtie inspiratie’ onderga je verschillende dansopdrachten voor zowel de onder- als bovenbouw zodat jij met frisse inspiratie een fantastische lessenserie kunt uitwerken voor het nieuwe schooljaar. Deze workshop is een vervolg op de eendaagse Dansimpuls ‘Dans in het basisonderwijs’ die Sophie 19 mei j.l. verzorgde. Omdat het nieuwe inspiratie betreft, is deze workshop ook toegankelijk voor dansdocenten die niet aanwezig waren op 19 mei.


Joan van der Mast

Joan van der Mast haalde haar Master aan de Rotterdamse Dansacademie (Codarts) en volgde daarna de opleiding tot Laban Movement Analyst/LIMBS in New York en de post-graduate opleiding Choreology Trinidad Laban in London. Ook  rondde ze in Den Haag de opleiding tot Stott Pilates Instructor af. Ze is/was artistiek leider en algemeen directeur van verschillende dansinstellingen, waaronder Ex Nunc Centrum voor Moderne Dans, Dansplan en New Dance Center in Den Haag. Ook is zij de oprichter van de educatieve afdeling van het Nederlands Dans Theater. Joan is een veelgevraagd docent moderne dans, improvisatie & compositie, onder andere bij Codarts Rotterdam en bij verschillende dansvakopleidingen in het buitenland.

METHODIEK MODERN – donderdag 22 augustus 14:45 – 16:15


Saskia Sap

Saskia Sap is dansdocent en dansschooleigenaar. Daarnaast is zij docent Pedagogiek & Psychologie aan de Opleiding Docent Dans van de Academie voor Theater en Dans (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en docent Didactiek aan de ROC-opleiding Dans van PACT+ in Amsterdam. Sinds kort werkt zij ook als docent Taaldans® en Rekendans® op een basisschool en is zij co-trainer in de gelijknamige docentencursus bij Studio Swing.

PEDAGOGIEK – KLEUTERS IN JE DANSLES – vrijdag 23 augustus 14:45 – 16:15

Kleuters zijn in het amateurdanswerkveld de grootste doelgroep en er is geen leeftijdsgroep zo dynamisch als kleuters. Om hen als dansdocent goed te benaderen is het belangrijk om hun wereld te leren kennen; de kleuterwereld vol fantasie waarin ook zomaar de grootste angsten verstopt zitten. Niet elke dansdocent kan hier makkelijk mee omgaan. In de workshop verkennen we de kleuterwereld aan de hand van de motorische, cognitieve, sociaal-emotionele en morele ontwikkeling van kleuters. Daarbij komen vragen langs als: hoe zorg je voor basisveiligheid in de les, hoe kan je het zelfbeeld van kleuters versterken, hoe stimuleer je de fantasie & creativiteit, hoe voorkom of corrigeer je pestgedrag en hoe help je kleuters om juist in de dansles – de ideale setting! – als mens te groeien.


Nash Smith

URBAN – donderdag 22 augustus 14:45 – 16:15

Met een topsport verleden en een studie docent sport en bewegen/dans in Arnhem en Nijmegen is Nash nu werkzaam bij drie dans- en kunstscholen. Ook geeft hij les binnen het speciaal onderwijs en wordt hij vaak gevraagd zijn stijl en kennis te delen in workshops. Nash specialiseert zich in Hiphop en een combinatie van hiphop, vloerwerk en experimental. Als fan van mobiliteit geeft hij ook vaak kracht/vaardigheid- en mobiliteitstrainingen.


Jane Lord

Jane Lord is een Amerikaanse danseres die van 1979 tot 2001 verbonden is geweest aan Het Nationale Ballet te Amsterdam, waar zij vanaf 1990 als eerste soliste optrad. Na haar danscarrière gaf Jane Lord vele klassieke balletlessen bij onder andere het Koninklijk Conservatorium, Scapino Ballet Rotterdam, Henny Jurriëns Stichting, Dansateliers, Internationaal Danstheater en Amsterdam Dance Centre. In het najaar van 2011 begon Jane als coördinator van het Scouting & Outreach Programme van de Nationale Ballet Academie te Amsterdam, om de samenwerking tussen de academie en de balletscholen in Nederland te optimaliseren.

KLASSIEKE LES – vrijdag 23 augustus 10:30 – 12:00

Een rustige, puur klassieke balletles voor docenten die tips en inspiratie zoeken voor hun eigen lessen. Daarbij wordt aandacht besteed aan de zeggingskracht en intentie van een beweging.

DRAAITECHNIEK (KLASSIEK) – vrijdag 23 augustus 13:00 – 14:30

Pirouetten kunnen leuk, maar ook uitdagend zijn. In deze workshop aandacht voor de opbouw van verschillende soorten pirouetten en de achterliggende techniek. Hiernaast zal er ook tijd zijn voor vragen en discussie.


Ellis Dobber 

Ellis Dobber voltooide in 2006 haar opleiding als uitvoerend danser jazz en modern aan de Fontys dans academie in Tilburg. Tijdens haar opleiding werd zij uitgekozen voor een dansproject in Afrika. Door van dichtbij te ervaren hoe de dansers daar trainen en leven maakte Ellis kennis met een nieuwe vorm van dans. Ze zag veel fysieke dans en heftige dramatiek, die de dansers daar gebruiken om hun verhalen, emonties en tradities uit te beelden en door te geven. Met de achtergrond van de Afrikaanse dans en de geleerde technieken van de westerse dans kon zij verbindingen maken die voor haar samen smolten in een natuurlijke vorm van dans. Na haar opleiding werkt Ellis als freelance choreografe, danscoach, danseres en docente. Om haar ervaringen te delen en ontwikkelen.

JAZZDANS – vrijdag 23 augustus 10:30 – 12:00
Ellis wil iedereen die in haar les komt graag enthousiasmeren en inspireren. “Ik vind het leuk mensen mee te nemen op reis, door te werken met afwisselende muziek en te werken met danssante verhalende combinaties.”

AFRODANS – vrijdag 23 augustus 13:00 – 14:30
Afrojazz is toegankelijk door de vrolijke tonen van de muziek en de aardse soepele beweginsvorm van de dans. Daarnaast wil Ellis de deelnemers laten kennis maken met een andere manier van bewegen waarmee je makkelijker en sneller kunt verplaatsen op een organische manier, zonder dat dat meer energie kost.


Esther Nederpelt

Esther Nederpelt is al jaren als gedreven dansdocent met veel plezier actief in het danswerkveld in de stijlen modern en jazz. Ze is onder andere werkzaam aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en geeft diverse open lessen, gastlessen en workshops door het land. Esther heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het observeren, begeleiden en coachen van dansers en dansdocenten (in diverse dansstijlen) en vindt voldoening in het verruimen van de visie, het verdiepen van de leerweg en het vergroten van het aanwezige talent in elk individu.

MODERN JAZZ – vrijdag 23 augustus 14:45 – 16:15

In deze Modern Jazz dansles van Esther Nederpelt ga je door middel van diverse benaderingswijzen in op de vrijheid in bewegen (en hoe deze te activeren). De dansstijl is gebaseerd op het fysieke spel tussen kracht en ontspanning, met een vloeiende flow afgewisseld met een dynamische explosie van energie. We werken vanuit een sterke gronding, een krachtig centrum, persoonlijke expressie, aandacht voor interpretatie van dans en natuurlijk: het genieten van lichaam en geest door dans! Esther zal tijdens haar lesgeven ook haar methoden subtiel tussendoor toelichten, zodat je als danser én dansdocent mee kan stromen in de verschillende benaderingswijzen in deze praktijkles.

Maurice Berger wordt vervangen door Savina Marasi

Savina genoot haar opleiding bij La Scala in Milaan en aan de Rosella Hightower School in Cannes. Ze danste bij Theater de la Fenice in Venezia, Theater Regio in Torina en Ballet du Louvre in Parijs. In 1979 kwam Savina naar Nederland waar ze jaren danste bij het Scapino Ballet. Later danste ze bij de Bat Dor Dance Company in Israel en terug in Nederland bij het Nationaal Ballet.

Savina is altijd geintersserd geweest in het lesgeven en volgde al tijdens haar danscarreire een aantal pedagogische cursussen, waaronder Vaganova-techniek en Anatomie. Ze is een veelgevraagd (gast)docent in Nederland en Italië. Savina’s doel in de balletlessen is om de leerlingen een goede ballettechniek aan te leren en haar liefde voor dans door te geven. Ze is tevens de oprichter van “Amsterdans” een internationale danscompetitie in Amsterdam.

KLASSIEK BALLET – zaterdag 24 augustus 10:30 – 12:00

De klassieke les heeft de bedoeling om een compleet en aangenaam werkmoment te zij.  Indien nodig om de dynamiek van sommige stappen te begrijpen en te analyseren zijn vragen welkom. 

METHODIEK KLASSIEK – zaterdag 24 augustus 13:00 – 14:30

De workshop heeft als doel samen met de docenten een specifiek aspect van dansen te analyseren, namelijk ademhalen wanneer de danser beweegt.
Hoe kan dit belangrijk punt toegelicht worden zodat de student het goed kan begrijpen en gebruiken in de meeste correcte manier.

Kiki Boot

Kiki Boot reisde naar Parijs, New York en Stockholm om te leren van jazzpioniers als Lynn Simonson, Martine Mattox en Rick Odums. Kiki studeerde in 2016 af aan Codarts, danste bij dansgezelschap Sally, en is actief als docent (onder andere NDT, De Stilte, DOX, Codarts). Na haar afstuderen is zij onder de vleugels van jazzman Ben Bergmans nu nog steeds aan het leren en blijft haar liefde voor jazz groeien.

MODERN JAZZ – zaterdag 24 augustus 10:30 – 12:00

‘Wat mij boeit aan jazz is de muzikaliteit die je lijf in beweging zet. In jazz ervaar ik een vrijheid van bewegen, een uitdaging op een dynamisch coördinatievlak en een moment om helemaal in het hier en nu te zijn: middels improvisatie. Deze kwaliteiten zou ik graag met jullie delen tijdens de workshop op 24 augustus.’


Maricelle Peeters

Maricelle Peeters is docente klassiek ballet, caractère dans en auteur van het boek ‘Balletrecepten – De ingrediënten van de klassieke ballettechniek’. Zij volgde haar ballet- en dansopleiding aan de Nel Roos Academie in Amsterdam, de Rotterdamse Dansacademie en de Staats Choreografen School in Sofia, Bulgarije en danste in verschillende folkloristische dansgezelschappen in Nederland en Macedonië. Zij verzorgt lessen en workshops bij onder andere Balletstudio Le Rêve, Codarts en de Nationale Ballet Academie. Voor lesobservaties en bijscholingen bezocht zij de Royal Ballet School in Londen, de Vaganova Academie in Sint Petersburg en de Moiseyev School in Moskou.

WORKSHOP CARACTERE DANS – zaterdag 24 augustus 14:45 – 16:15

Caractère dans is een integraal onderdeel van een klassieke balletopleiding en belangrijk voor de ontwikkeling van een danser. De voordelen van het bestuderen van caractère dans zijn talrijk en gevarieerd. In de workshop caractère dans maak je dan ook kennis met (de beginselen van) deze veelzijdige dansstijl en krijg je suggesties voor mogelijke toepassingen in de eigen lespraktijk.


Joshua Trebi

Joshua Trebi is een Ghanese docent en choreograaf. Hij ontving in 2001 zijn diploma in traditionele en hedendaagse Afrikaanse Muziek en Dans aan het Noyam African Dance Institute in Ghana en behaalde in 2010 zijn Master aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Joshua geeft wereldwijd workshops, maakt choreografieën en staat bekend om zijn Contemporary Afro en Commercial Urban Afro stijl.

URBAN AFRO – zaterdag 24 augustus 13:00- 14:30

Joshua deelt graag de spirit en passie van Afrikaanse dans en wil dansliefhebbers kennis laten maken met hun diepere verlangen naar dans en de ziel van Afrikaanse dans.


Freek van der Donk

Freek van der Donk werkt al 30 jaar als sport-fysio-manueeltherapeut met mensen met blessures. Zijn passie ligt bij de groep sporters en met name bij de dansers. Dansers vragen meer van je als therapeut: aandacht, compassie en meedenken naar een oplossing, want een blessure is meteen bedreigend voor de passie van hun leven. Daarnaast gebruikt hij echo en technieken uit de osteopathie. Freek behandelt dan ook graag holistisch en ziet niet alleen de blessure maar ook de mens daarachter.

BLESSURE PREVENTIE – zaterdag 24 augustus 14:45 – 16:15

Ketenproblemen zijn klachten die gegenereerd worden door een bewegingsstoornis elders. Anders gezegd: de danser ervaart pijn op een bepaalde plaats, maar de reden waarom die persoon die pijn ervaart komt vaak van een bewegingsstoornis uit een andere regio. Zo is het mogelijk knie- en voetklachten te ervaren vanuit een verminderde mogelijkheid van uitdraaien in de heup. In deze workshop zoomen we in op het concept ‘uitdraaien’ en worden suggesties gegeven ter voorkoming van daarmee gerelateerde klachten.


Zomer Dansimpuls 2019: waar en wanneer?

De Zomer Dansimpuls 2019 wordt van 22 t/m 24 augustus gehouden in de Chassé Dance Studios in Amsterdam. Deze professionele studio’s bevinden zich op een ideale, centraal gelegen locatie. Klik hier voor adres- en contactgegevens.

Meld je aan