Workshops Zomer Dansimpuls – Saskia Sap

Saskia Sap geeft tijdens de Zomer Dansimpuls 2020 in de Academie voor Theater en Dans ArtEZ in Arnhem een workshop ‘Pubers in je dansles’ (donderdag 20 augustus 14.45-16.15u) en een workshop ‘Het maken van een Functioneel Werkplan Dans’ (vrijdag 21 augustus 14.45-16.15u).

Pubers in je dansles

Kinderen tussen de 12 en 16 jaar zitten in een duidelijke overgangsfase. Ze zijn geen kind meer maar ook nog echt geen volwassene. Ze worstelen met zichzelf en met hun omgeving. Hoe kan je als dansdocent het beste met hen omgaan? Hoe zorg je dat ze je dansles leuk blijven vinden, hoe houd je fijn contact met ze, hoe blijf je ‘gezag’ houden?

Rebels en saamhorig

Welkom in de wereld van de pubers. Aan de hand van de motorische, cognitieve, sociaal-emotionele en morele ontwikkeling van deze leeftijdsgroep passeren in deze workshop belangrijke onderwerpen als groepsvorming, meelopers, autoriteitscrisis, faalangst, verlegenheid, eetstoornissen en pestgedrag. Maar ook de groei naar zelfstandigheid, persoonlijkheidsontwikkeling, hechte vriendschappen, trouw, originaliteit en fantasie & creativiteit. Waarna we zullen concluderen dat de dansles eigenlijk een perfect laboratorium is voor de puber!

Het maken van een Functioneel Werkplan Dans

Velen van ons hebben tijdens hun docentenopleiding wel geleerd om een werkplan dans te maken. Maar wie doet het nog? Het leek toch alleen maar een saai en slopend verplicht nummer waarmee je stopte, zodra je van de opleiding kwam..…? Of……???

In deze workshop leer je een Werkplan Dans te maken dat WEL werkt: een Functioneel Werkplan Dans (FWD). En hiermee kun je Fast Forward! Een goed werkplan is namelijk de ruggengraat van je lessen, een soort kapstok waaraan je alles wat belangrijk is ophangt. Via het goed kiezen, overdenken en analyseren van je doelen kom je als vanzelf tot zinvolle lesstof en blijf je jezelf en je leerlingen inspireren met steeds weer nieuwe dansopdrachten, die ook nog deel uitmaken van een logische opbouw in de tijd. Tijdens de workshop focussen we op het maken van een kort werkplan voor 3 of 4 lessen. Maar zijdelings komen ook de werkplannen voor de langere termijn aan bod.

Inbegrepen in deze workshop is een handleiding voor het maken van een Werkplan Dans en een Worksheet, zowel op papier als ook digitaal, zodat je die makkelijk kan gebruiken voor je eigen lessen.

Over Saskia Sap

Saskia Sap is dansdocent en was jarenlang dansschooleigenaar. Daarnaast is zij docent Pedagogiek & Psychologie aan de Academie voor Theater en Dans (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) en docent Didactiek aan de MBO-opleiding Dans van PACT+ in Amsterdam. Ook werkt zij als docent Taaldans® en Rekendans® en als co-trainer in de gelijknamige docentencursus bij Studio Swing. Momenteel is zij bij de AHK bezig aan een onderzoek naar embodied learning via dans, in relatie tot het leren van (een nieuwe) taal bij kinderen.