Noodkreet dansscholen: Laat ons per 1 juni open gaan!

Dansscholen zijn de wanhoop nabij. Net als andere branches heeft de danssector de afgelopen tijd fors te lijden gehad onder de coronamaatregelen. Sinds half maart wordt er niet meer gedanst in dansstudio’s, cultuur centra, stijldansscholen, buurtcentra en sportscholen en onderwijs.

 

Dansondernemers NL

 

Dansscholen hebben zich binnen twee weken weten te verenigen in het platform Dansondernemers Nederland. Meer dan 20 dansorganisaties en ruim 1250 dansondernemers luiden de noodklok. De reeds geleden schade in de danssportsector bedraagt ruim 22,5 miljoen euro. Daarbij moet de schade in de cultuursector nog in kaart worden gebracht. Ruim 500 dansondernemers lieten zich afgelopen zaterdag in een online meeting informeren over de wijze waarop de dansscholen per 1 juni a.s. weer veilig open kunnen gaan.

 

Protocol

 

Nu de versoepeling van de maatregelen lijkt te gaan inzetten, doet de danssector een dringende oproep aan het kabinet om dansondernemers hun deuren weer te laten openen. Het Basisprotocol Dans zal maandag 11 mei om 14:00 op unieke wijze worden aangeboden door de vertegenwoordigers van Dansondernemers Nederland. Het Basisprotocol Dans beschrijft het raamwerk waarbinnen de danssector veilig  en verantwoord volgens de richtlijnen van het RIVM op 1 juni aan de slag kan gaan. Hierdoor wordt de al geleden schade beperkt en is de hoop dat de werkgelegenheid grotendeels kan worden behouden.

 

Dans is voor ongeveer 1,4 miljoen mensen – van jong tot oud – in Nederland een wekelijkse bezigheid welke goed is voor lichaam en geest en waaraan veel plezier wordt beleefd. Om de danssector met alle dansvormen en -stijlen voor de toekomst te behouden is het essentieel dat er zeer binnenkort weer gedanst mag worden.