Workshop Klassiek Ballet & Choreografie – Rinus Sprong

Rinus Sprong geeft tijdens de ZomerDansImpuls 2021 bij Academie voor Theater en Dans ArtEZ in Arnhem een workshop Klassiek Ballet & Klassiek ballet in hedendaagse choreografie. 

Workshop Klassiek Ballet

Zoals het dak van een klassiek bouwwerk op vier zuilen rust zo is de klassieke-ballet techniek op dezelfde natuurkundige principes gebaseerd. Als alles goed boven op elkaar staat kan niet alleen de techniek van het dansen tot het uiterste ontwikkelen, maar als eerste de mogelijkheden van het individuele lichaam gebruiken en uitbouwen. Dit principe is op jong én oud toepasbaar. De artiest in ons is natuurlijk niet te vergeten en de twee vullen elkaar aan als broer en zus en horen bij elkaar als longen en zuurstof.

De les is gemaakt om dansers van de 21ste eeuw te vormen met respect en oog voor de rijke geschiedenis van onze kunst.

Workshop Klassiek Ballet in hedendaagse choreografie

In geen enkele andere danstechniek is de uitwerking van de fijne motoriek zo ontwikkeld als in ‘Ballet’. De sensitiviteit in de huidcellen van de voeten maakt dat een getraind danser kan voelen van welk materiaal de vloer is… hout, beton, staal, zelfs door schoenen heen. Ook de posities van de vingers zijn tot in de kleinste details te trainen… Alleen dit al geeft aan dat de mogelijkheden van het menselijk lichaam onmeetbaar zijn en duizend keer meer mogelijkheden heeft dan de diversiteit in de zetten van een schaakspel. Ten eerste gaat het er om een jonge leerling dat te laten beseffen om dan als danser/mens voor de rest van het leven te kunnen bewegen en te genieten van dat lichaam.

Bij toepassing van ‘Klassieke Ballet’ in choreografie zijn de mogelijkheden onmetelijk divers. Maar hoe maak je de juiste keuze?
Aan de hand van voorbeelden uit werk wat Sprong choreografeerde voor o.a. populaire T.v.-programma’s als ‘The Ultimate Dance Battle’ en ‘Everybody Dance Now’, maar ook werk wat voor theater is gemaakt, ervaren we dat een techniek, die eeuwen geleden is ontstaan, tegenwoordig nog steeds tot grote verbazing en verwondering kan leiden.

Over Rinus Sprong

Rinus Sprong begon zijn uitzonderlijke carrière bij het Nederlands Danstheater in 1981. Daarna ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig artiest bij o.a. Introdans, Theâtre Choréographique De Rennes, Het Scapino Ballet, Bat-Dor Dance Company Israël, The New Boys USA, Hartfort Ballet USA en diverse ander projecten en groepen.
Daarnaast ontwikkelde hij zich tot acteur en zanger in diverse producties. In 1996 richte hij, samen met zijn echtgenoot Thom Stuart, De Dutch Don’t Dance Division Den Haag op waarvan hij tot maart 2021 creatief directeur was. Als docent was hij o.a. verbonden aan CoDarts, Artez, Lucia Martthas Institute of performing Arts, Holland Dance Festival en is initiatiefnemer van Urbino Dance Weekend Italia.

Fotograaf: Diana Bloemendal, DeDDDD

ONLINE AANMELDEN

ONLINE ROOSTER