Workshop Relational Choreography – Inclusiedans – Jordy Dik

No Bodies, Compagnie 21 | Foto: Noor van Gestel

Jordy Dik geeft tijdens de ZomerDansImpuls 2021 bij Academie voor Theater en Dans ArtEZ in Arnhem een workshop Relational Choreography – Inclusiedans.

Workshop Relational Choreography – Inclusiedans

In deze workshop gaat Jordy heel praktisch te werk vanuit zijn eigen ontwikkelde methode: Relational Choreography.

Voor zijn Masteronderzoek heeft Jordy het concept en de voorstelling GameChangers ontwikkeld. Dit is een gelijkwaardige ontmoeting tussen performer en publiek, waardoor iedereen een deelnemer van een gezamenlijke ervaring wordt. Dit verbindt, ontluikt en verandert. Echter gedurende dit onderzoek kwam ook bovendrijven dat deelnemers van (community art) projecten graag toewerken naar een choreografie. Een gezamenlijke creatie die gemaakt, geoefend en gedeeld kan worden.
Doordat Jordy steeds meer ging samenwerken met de acteurs van Theaterwerkplaats Tiuri (een werkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking) was hij op zoek naar een choreografische methode die universeel is en voldoet aan bovenstaande criteria. Dus die past bij (bijna) alle dansers met wie hij werkt en tevens abstractie, fysicaliteit en artisticiteit bewerkstelligd. Zodoende werd het concept Relational Choreography geboren.
Als een ‘Relational Choreography’ wordt gemaakt zijn, zoals de naam het al zegt, de onderlinge relaties tussen de performers de essentie. Door middel van co-creatie en het (on)bewust ín het moment creëren van de impulsieve bewegingen van de dansers, worden relationele handelingen achter elkaar gezet. Reproductie is daarbij essentieel. Normaal vinden deelnemers die normaliter niet dansen of moeite hebben met vastigheden onthouden reproduceren zeer moeilijk. Om hier dan ook nog theatrale betekenis aan te kunnen geven is helemaal een brug te ver. Jordy heeft hier een truc voor gevonden: de Relational Choreography.
De methode is ontwikkeld en uitgeprobeerd met en door jonge kinderen, pubers, jong-professionals, mensen met een mentale beperking, mensen met een fysieke beperking, enthousiaste amateurs, 65+ers en dementerende ouderen.

Over Jordy Dik

Jordy Dik is een jonge community artist, choreograaf en dansdocent die graag met allerlei verschillende soorten mensen (dans)kunst wil maken. Nadat hij de op de Theaterhavo/vwo zijn middelbare school had afgerond ging Jordy naar Codarts Docent Dans in Rotterdam. Hier kwam hij in zijn eerste jaar in aanraking met het begrip ‘Community Arts’ en raakte op slag verliefd. Hoe door middel van actieve kunst beoefening wederzijds begrip, openheid, creativiteit en wederkerigheid ontstond tussen ogenschijnlijk zeer verschillende mensen, die normaal niet zo snel met beweging in aanraking kwamen, was voor hem een eye-opener.
Ondertussen is het acht jaar later en heeft Jordy naast zijn HBO-opleiding ook een Master Choreografie afgerond. Niet verrassend heeft hij zijn onderzoek gericht op werken met ‘communities’ in een performatieve ontmoeting. De ontmoeting tussen mensen, of deze nou professionals zijn of nog nooit een actieve kunstzinnige ervaring hebben gehad, staat altijd centraal in het werk. Dit is voor Jordy het begin en eindpunt van wie we zijn.

De laatste drie jaar is Jordy zich steeds meer gaan richten op het inclusieve werkveld. Hij maakte een voorstelling met Tiuri die de Cultuurprijs van Roosendaal won in 2019, maakte voor Holland Dance een voorstelling met jonge kinderen met en zonder een fysieke beperking en nu is hij huischoreograaf van de in 2021 opgerichte Compagnie 21. De harde kern van deze compagnie bestaat uit mensen met een beperking, waarin de ontmoeting wordt aangegaan met andere kunstprofessionals om samen ijzersterke en beeldende theaterkunst te maken. Zo maakte Jordy ook al een choreografisch werk voor het inclusieve festival van Introdans genaamd De Hubclub. Volgend jaar zal de voorstelling No Bodies, dat Jordy choreografeerde voor Compagnie 21, dan ook op tournee gaan door heel Nederland.

• Website: www.compagnie21.nl
• Trailer Compagnie 21
• Trailer No Bodies
Portret werkwijze

Zie ook: www.jordydik.nl

ONLINE AANMELDEN

ONLINE ROOSTER