In gesprek met de dansschooleigenaar – in tijden van lockdown | 21-12-2021

Verslag van de Meet & Share Dansbelang

21 december 2021

Door bestuursleden Esther Nederpelt & Lisa Verhees

De dansschooleigenaar van nu:
bezinnend én besluitvaardig, in verbinding met zichzelf en de leerlingen

In het grote verschil tussen de steden, dorpen en regio’s van Nederland hanteren alle dansschooleigenaren en docenten deze nieuwe lockdown weer op een geheel eigen manier. Elke dansschool vraagt een unieke aanpak, waarbij het belangrijkste als een paal boven water lijkt te staan: maak contact met je leerlingen en voel aan wat ze nodig hebben.
In contact maken lijken transparantie en verbinding welkome manieren om je leerlingen te benaderen; de achterban goed horen, bevragen en beluisteren. Al blijven de reacties van de leerlingen uiteraard divers (zoveel mensen, zoveel reacties), helder is ook dat de dansers die al jaren bij je zijn om te dansen, écht wel zullen blijven. Als de hechting er is, dan is deze vaak sterk, zodat er van beide kanten omgegaan kan worden met deze crisissituatie.
In het aanvoelen van wat je als dansschooleigenaar het beste zou kunnen beslissen valt op dat dát bij de dansschooleigenaren als vanzelf stroomt, inmiddels, moet er misschien wel achteraan gezegd worden. We zijn daar inmiddels erg goed in getraind, tegen wil en dank wellicht, maar het is niet te ontkennen dat de voortdurend veranderende maatregelen ons daarin wel hebben gescherpt.
En accepteren: niet voor iedereen kun je de juiste beslissing maken! Je doet wat jij goed acht, en het enige wat je kunt doen is om daar (in openheid en verbinding met je omgeving) achter te gaan staan. En weet je hierin gesterkt: achter jou staan wij als Dansbelang! We vinden jullie allen werkelijk kanjers. We zien het van binnenuit, hoe ongelofelijk moedig en sterk jullie je schouders hier wederom onder zetten.

Een bijzonder opvallend element aan het gesprek is dat er ook een andere kleur in de emotie huist van dansschooleigenaren: een soort bezinnende houding van rust en afwachten.
Wij kunnen het als danser, als dansdocent en als dansschooleigenaar heel goed: aanpassingen maken en meegaan op de winden die er langskomen! We zijn kortom heel goed in snel schakelen, en sommigen doen dit ook dit meteen: online met alle lessen, aanpassingen doorvoeren, direct direct direct in de actie. En alle kracht om dat te doen voor ieder gewenst die dit noodzakelijk acht om zijn bedrijf draaiende te houden!
Toch horen we ook een andere stem: die van trouw zijn aan jezelf als dansschooleigenaar; even de rust nemen om bijvoorbeeld de kerstvakantie eerder in te laten gaan; denken over het nog niet direct starten na de kerstvakantie;  even afwachten en kijken naar mogelijkheden die niet het hele dansteam belasten met een volledig online rooster, maar een variant die lessen samenvoegt waarbij er meer adem is, meer haalbaarheid en werkbaarheid. Even het ‘plannen maken’ in de wacht zetten totdat er een nieuwe persconferentie komt. En wij willen benadrukken: die pas op de plaats mág ook echt, om goed te voelen wat werkelijk haalbaar is voor jou, jouw dansschool en jouw dansteam.

Een gesprek dat wederom over flexibiliteit ging, in zowel de innerlijke wereld als het handelen – waarbij ook zeker de waardering werd genoemd voor de flexibiliteit van het dansteam waarmee de dansschooleigenaar werkt! Duidelijk werd dat velen een team van docenten om zich heen hebben dat bij hen past, dat trouw en loyaal is richting de dansschool. Mooi om te horen en ook om bij deze de dansdocenten en hun mentaliteit in het licht van waardering te zetten!

Goede ideeën kwamen voorbij, waarbij de zin ‘is er iets anders wat er wél kan’ een belangrijk vraagstuk is:

 • Als je online gaat, maak kortere lessen, zodat je de docent die ze geeft spaart in de lengte van het online zijn
 • Voeg online groepen samen
 • Durf ook van je leerlingen te vragen dat ze zich flexibel opstellen in deze tijden (door te vertrouwen op hun begrip)
 • Pas goed op jezelf dat je niet 7 dagen in touw bent, maar dat je een haalbaar programma creëert voor zowel jezelf als eigenaar als voor het team
 • Richt je niet op ouders die klagen of ondankbaar zijn – trek het je niet al te persoonlijk aan! Richt je op de parels van leerlingen die bij je blijven en elke (online) les aanwezig zijn
 • Leerlingen mogen bij het gehele online programma aansluiten
 • Laat leerlingen met z’n tweeën afspreken om samen de online les te volgen (tieners bijvoorbeeld) zodat de motivatie om mee te doen groter wordt
 • Zelf dansen verzinnen in de Breakout Room blijkt nog steeds een goede zet op Zoom
 • Online blijft toch ook verdiepen in: werken vanuit repertoire (videobeelden laten zien van passen/dansstukken etc.)
 • Denk ook in alternatieven om contact met je leerlingen te behouden:
  – een lekkere wandeling buiten in een lange sliert met 2-tallen met eventueel onderweg koffie/thee/glühwein langs de wandelroute
  – bootcamp activiteiten buiten
  – geef ze een klein cadeautje dat ze op mogen halen zodat je ze weer even ziet en contact kunt maken (in tijdslots en uiteraard buiten op een veilige manier)
  – bedenk activiteiten die online leuk kunnen zijn als ‘disco-bingo’ of ‘dans-bingo’ etc. Per dansschool en dansgroep natuurlijk heel verschillend wat aan zal slaan!
 • Schuif je lessen, indien mogelijk, door richting de zomervakantie en organiseer tussendoor kleine (online of alternatieve) activiteiten om de verbinding met je leerlingen te behouden

Het betrokken houden van je leerlingen door jouw aanpak op hen aan te laten sluiten, daar maakt corona en al zijn varianten ons een meester in! Daarbij zeggen we, buiten ons ontwikkelende meesterschap: ja het is zwaar, we kunnen eigenlijk niet meer, we willen vooral ook niet meer en we ervaren deze periode, inmiddels deze jaren, als heel intens.

Een hart onder de riem voor iedereen die zich hier weer doorheen laveert, in creativiteit en flexibiliteit zichzelf in alle bochten wringt. Daarbij een belangrijk statement: overvraag jezelf niet! Voel goed wat er écht werkbaar is, voor jou en je team. Een pas op de plaats mág als dat kan en past, om je strategie goed af te wegen en een juiste, gezonde, voedende beslissing te maken over het vervolg van jouw lesrooster.

Alle kracht voor jullie!

Team Dansbelang

**************************************************

Meer over… Meet & Share van Dansbelang

Wij organiseren op regelmatige basis voor en met jullie als lid van Dansbelang een Meet & Share, om jullie de gelegenheid te geven om elkaar te bemoedigen, inspireren en helpen de komende tijd. Om in contact met elkaar te komen en blijven. Bijvoorbeeld kunnen jullie de vragen en/of bevindingen die je hebt delen, van elkaar handige tips opsteken en wij zullen, wanneer het antwoord ter plekke niet vindbaar is, ons uiterste best doen om jullie vragen later te beantwoorden of deze te registreren en door te spelen naar desbetreffende personen.
Zoveel mogelijk bestuursleden zullen naar beschikbaarheid de meetings bijwonen en één bestuurslid zal het gesprek leiden. De meetings worden gehouden via Zoom.

**************************************************

Wil je lid van ons worden en jezelf, het werkveld en ons daarmee ondersteunen in de kwaliteit van het werkveld? Zie hier.