Persoonlijke Kerstboodschap van de voorzitter

19 december 2021

Dierbare leden,

Op de persconferentie van 18 december is een nieuwe zware lockdown aangekondigd. Voor de tweede keer gaan wij een kerstperiode in die anders is dan anders. Wij betreuren het zeer dat het demissionair kabinet weer heeft moeten besluiten om de drastische maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, te verlengen. Met name omdat onze sector: de dans, zo genadeloos hard geraakt wordt, zowel in het educatieve, het culturele als in het sportieve veld.

Vanuit de middelbare school in Rotterdam waar ik vier dagen in de week lesgeef, namen de berichten van besmettingen, zowel van leerlingen als collega’s, de laatste tijd stevig toe. Wetend dat dit geen ‘harde data’ zijn en niet alle meldingen daadwerkelijk over besmettingen of zelfs ziekenhuisopnames gaan, merk ik dat de zorgen over de pandemie overal nu weer groter worden. We merken als sector dat leden afzeggen of zelfs opzeggen. En persoonlijk merk ik dat het een behoorlijke wissel trekt op de mensen die ‘overeind’ blijven.

Desondanks geniet ik altijd van de studenten die bij mij stage lopen en zich verwonderen over het vak euritmie/dans (het blijft voor veel mensen onbekend) en de hoeveelheid lessen; iedere eerste, tweede en derde klas heeft het hele jaar door twee uur in de week door euritmie. De dansstudenten van Codarts die ik begeleid, zagen hoe moeizaam en verlegen leerlingen soms in actie komen, maar daarna mochten ze zelf hun vaardigheden op het gebied van dansdocentschap gaan uitproberen en groeien ze er vlot in.

Er was ook een student van Fontys en zij deed haar stage anders; zij was ruim zes weken bij ons op school en volgde eerst alle danslessen, keek bij mij en mijn collega’s en nam meteen al een enkele les over. Zelden zag ik een aspirant-collega zo relaxed, betrokken en ‘gestructureerd’, starten. Nog steeds – als ik erop terugkijk – wordt ik er blij van.

Door de studenten kijk ik ook weer anders naar mijn eigen lessen en leer ik bij, ook over mijn leerlingen. Daarnaast geniet ik van hun energie en nieuwsgierigheid en richt mijn blik zich weer met vertrouwen op de toekomst, want, dierbare mededansers: wat hebben wij een heerlijk beroep!
Hoe goed om je – ook in lastiger tijden – te blijven realiseren, dat bewegen en dansen in het bijzonder, gelukkig maakt en je dus sterkt. Dat mogen uitdragen en aan jongeren leren, blijft, wat mij betreft, een groot geschenk.

Wij zijn als bestuur van Dansbelang dan ook stevig aan het werk voor de dans. Dat zullen we in 2022 blijven doen! Daarom trekken wij op met verschillende grote landelijke instellingen die op het gebied van kunst, sport en educatie werkzaam zijn. Natuurlijk blijven wij ook in hechte verbinding met Dansondernemers Nederland (die mede met onze steun is opgericht) en met het LKCA en Holland Dance. Daarnaast heeft Dansbelang ook haar eigen nuttige contacten waarmee gesproken en onderhandeld wordt, om onze sector te versterken. Toch hebben we met deze coronamaatregelen te dealen en zij komen hard aan. De noodzaak tot compensatie is voor velen in de danssector broodnodig! Wij blijven zoeken naar mogelijkheden, met alle middelen die wij hebben. En dat doen wij graag met jullie.

Laat het ons s.v.p. weten wanneer wij jullie kunnen helpen en ook wanneer jullie ons (en de andere leden) wellicht een goed advies kunnen geven. En houd onze socials in de gaten.

Tot nu toe laveerden wij als Dansbelang bijna soepel door de crisis; de eerste uitreiking van de Verklaring van Bekwaamheid was daarin een goede eerste stap, maar ook de ZomerDansImpulsen en de BHV-cursus konden doorgaan. Dat neemt niet weg dat wij ons grote zorgen maken over de toekomst en willen zoeken naar nieuwe vormen om dansonderwijs te consolideren. Want, zoals eerder gezegd, dans is wat mij betreft een basisbehoefte: het houdt je fit en gelukkig en dus is de dansdocent een noodzakelijk beroep.

Laten we ons de komende tijd bezinnen om 2022 – misschien eerst klein maar dan steeds groter – dansant en sterk te beginnen.

We wensen jullie, ondanks de beperkingen, gezellige feestdagen en een heel gelukkig 2022!
Blijf gezond en blijf dansen in het nieuwe jaar!

Met hartelijke groet, ook namens alle bestuursleden,
Vincent Harry ~ voorzitter Dansbelang NBDO