5e Editie AmsterDans | Wedstrijd voor jong (inter)nationaal danstalent

We attenderen jullie graag op de volgende mooie competitie:

5e Editie AmsterDans | Wedstrijd voor jong (inter)nationaal danstalent

PERSBERICHT | Amsterdam, 7 februari 2022 – Op 20 maart 2022 vindt AmsterDans plaats in Theater de Meervaart. Een danscompetitie voor jonge dansers en choreografen in klassiek ballet en moderne dans onder het toeziend oog van internationale juryleden. In 2020 hadden 180 deelnemers uit vijftien landen zich ingeschreven. De wedstrijd werd twee jaar op rij afgelast. Nu is dit unieke evenement in Nederland weer toegankelijk voor (inter)nationaal danstalent en publiek.

Dansers en choreografen kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd. De danswedstrijd heeft vier categorieën waarvan drie voor jonge dansers in verschillende leeftijdsgroepen en dansscholen en een aparte categorie voor aanstormend choreografisch talent. Na elke competitieronde is er een prijsuitreiking. De dag begint om 10:00u met de eerste ronde, ‘children,’ voor dansers van 8 tot 11 jaar. Deze wordt opgevolgd door ‘juniors,’ deelnemers van 12 tot 14 jaar om 14:00u. En om 18:30u beginnen de rondes voor ‘seniors,’ dansers van 15+ en de ‘emerging choreographers.’

Internationale dansjury

Elke categorie heeft drie prijzen te winnen. De juryleden zijn Simona Ferrazza, docent Nationale Balletacademie; Noortje Bijvoets, directeur ArtEZ Dans; Casey Herd, voormalig danser Nationale Ballet en American Ballet Theater, oprichter Ballet Rising; Stephen Delattre, directeur Delattre Dance Company, Mainz, Duitsland; en Gaia Lemmi, artistiek leider Area Danza en danswedstrijd Livorno in Danza in Italië. De criticus award wordt uitgereikt door dansjournalist en choreograaf Zahira Mous.

Danswedstrijd awards

Onder de prijzen vallen onder meer studiebeurzen voor de Peridance Center in New York, de Nationale Balletacademie Summer School in Amsterdam, de Henny Jurriëns Stichting voor professionele dansers in Amsterdam, danskleding van danswinkels DMC Store en Flevodance en verschillende geldprijzen.

Prijswinnaars van vorige edities zijn onder andere Dalton Jansen en Emma Evelein die nu succesvolle danscarrières hebben. Verder hebben vele jonge dansers de kans gehad om te studeren bij bekende dansinstellingen zoals de Nationale Balletacademie in Amsterdam en Ballettschule Theater Basel.

Masterclasses in ballet en moderne dans

Op 19 maart, de dag voor de wedstrijd, worden masterclasses gegeven die tevens toegankelijk zijn voor niet-deelnemers. Deze masterclasses worden gefaciliteerd door Maurice Causey (ballet), Elita Cannata (countertechnique), Gaia Lemmi (moderne dans voor kinderen) en Emanouela Merdjanova (ballet voor kinderen). Er moet voorafgaand geregistreerd worden.

De AmsterDans organisatie is in 2015 ontstaan toen vier danscollega’s zich realiseerden dat Nederland een evenement zoals dit mist. Deze danscompetitie biedt dansers en scholen de mogelijkheid tot het uitbreiden van hun netwerk. De wedstrijd kan ook als motivatiebron werken om als danser te willen verbeteren en uitblinken.

Voor meer informatie over deelnemen, zie www.amsterdans.org

Kaarten voor de competitierondes zijn te koop via www.meervaart.nl\