Workshop Blessurepreventie – François Raymakers

François Raymakers geeft tijdens de ZomerDansImpuls 2022 een workshop Blessurepreventie. 

Over François Raymakers

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw heb ik mijn afstudeerscriptie geschreven: Klassiek ballet, houding beweging en risico. Dit vanuit pure interesse vanuit mijn vak en omdat ik graag naar verschillende vormen van dans keek. Tot begin negentiger jaren heb ik als fysiotherapeut intensief met balletdansers gewerkt; klassiek, modern, experimenteel, jazz etc. Tegelijk ben ik gaan lesgeven aan de academies Lucia Marthas en Maria More en tevens op de toenmalige Nelroos academie in Amsterdam. Dit breidde zich uit naar allerlei cursussen voor dansdocenten in binnen- en buitenland waar ik voor gevraagd werd les te komen geven. Hierna werd ik docent manuele therapie, ging werken in andere praktijken en ben altijd betrokken gebleven bij dans door sportmedisch onderzoek te doen en te adviseren bij jonge dansers die op spitzen gingen dansen.

Workshop Blessurepreventie

In deze workshop kan ik veel van bovenstaande ervaringen delen met de cursisten: de blessures die bij allerlei vormen van dans kunnen ontstaan door overbelasting, ook door simpelweg te vallen maar ook door danstechniek kunnen er blessures gaan ontstaan zeker als dans intensief wordt gedaan/beoefend. Vergeet ook niet de mentale druk die zeker bij professionele dansers kan bijdragen aan herstelvertraging bij langlopende blessures. Graag ga ik in op de vragen die er leven, wat je als docent kan adviseren, welke oefeningen kunnen helpen. Het zal uiteindelijk gaan om een balans. Voor velen is dans plezier, ontspanning en een uitlaatklep en voor anderen is het hun beroep. Dat maakt groot verschil.

Meer over François…

“Ik ben fysiotherapeut en aanvullend opgeleid tot Master manueeltherapeut. Vanaf 1988 ben ik gevestigd op de Troelstralaan en later het Westelijk Halfrond in Amstelveen.

Master Manueeltherapeut

Sinds 2008 ben ik Master Manueeltherapeut. In 2015 heb ik als master manueeltherapeut deze opleiding kunnen doen aan de Somt University. Na mijn afstuderen in 2008 ben ik als docent verbonden gebleven aan hetzelfde instituut.

Hoofdpijn, nek-schouder armklachten en heup-rugklachten hebben mijn bijzondere aandacht in relatie met stressgevoeligheid. De invloed van stress blijkt groot als het gaat om snelheid en kwaliteit van herstel en ook hangt het samen met de risico’s om klachten te ontwikkelen. Samenwerken met collega psychosomatiek en soms psychologie is nodig.

Ik ben lid van het Schoudernetwerk Amsterdam (S.N.A.) en het Rugnetwerk en heb met regelmaat spreekuur met orthopedisch chirurgen (o.a. OLVG). Tijdens dit spreekuur zien we veel mensen met uiteenlopende klachten aan nek-schouder-arm en ook heup en knie en uiteenlopende rug- en nekklachten.

Bij het rugnetwerk ben ik lid van de commissie deskundigheidsbevordering. Ik verzorg en ontwerp nascholingen voor collega’s in het land en geef nascholing.”

Kortom: we zijn trots dat we François in ons docententeam kunnen opnemen dit jaar!

 

GA NAAR HET ONLINE ROOSTER EN AANMELDEN