Workshop Kinderen en Klassiek Ballet

Saskia Sap en Maurice Berger geven tijdens de ZomerDansImpuls 2022 een workshop ‘Kinderen en Klassiek Ballet’

Workshop Kinderen en Klassiek Ballet

Klassiek ballet geven aan kinderen van 6 tot en met 12 jaar is een vak apart. De klassieke dansstijl vraagt specifieke prestaties, die niet altijd lijken te matchen met ons lichaam, laat staan met het lichaam van een kind in de groeifase. Hoe kan je als dansdocent klassieke balletlessen aan kinderen geven op een gezonde en speelse manier, zodat het past bij de kinderleeftijd? Hoe maak je een verantwoorde opbouw in je klassieke lessen, waarbij je recht doet aan de klassieke stijl en de kinderen tóch lekker kan laten genieten van het dansen?

Maurice Berger en Saskia Sap geven je in deze theorieworkshop (in combinatie met een stukje praktijk) allerlei achtergronden, handvatten en lesideeën voor klassieke balletlessen voor de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar. Met hun jarenlange ervaring in de klassieke methodiek en didaktiek, zowel aan de professionele dansopleidingen als in de amateurdansstudio’s, bieden ze je nieuwe inspiratie voor klassieke kinderlessen anno 2022.

Over Maurice Berger

Maurice volgde zijn dansopleiding aan de Nel Roos Academie (de huidige NBA) te Amsterdam en danste zeven jaar bij het Scapino Ballet, in verschillende choreografieën en stijlen. Daar maakte hij tevens deel uit van de educatieve afdeling van het gezelschap. Bij de Royal Academy of Dancing te Londen volgde hij de ‘Professional Dancers Teaching Course’, waarvoor hij een Kunstbeurs ontving van het toenmalige Ministerie van WVC. Maurice heeft jarenlang lesgegeven in klassiek ballet aan de Scapino Dansacademie (nu Academie voor Theater en Dans/AHK) bij de opleidingen Toneeldans, Docent Dans, Jazz- en Moderne Dans en bij de Vooropleiding. Tevens was hij docent Analyse volgens de Vaganova methode en was hij voorstellingsleider bij de jaarlijkse eindvoorstellingen.

Vanaf 1990 is hij werkzaam als freelance balletdocent/coach/repetitor/artistiek coördinator, in zowel binnen- als buitenland: o.a. Broadway Dance Center New York, Peridance New York, The Irish National Ballet, Dansgroep Krisztina de Châtel,  Barry Stevens Dance Unlimited, Dansacademie Arnhem (Artez), Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater, Amsterdam Dance Center, Het Ballet Centrum te Bunnik en Balletschool Cabriole te Naarden. Sinds 2019 is hij als coach en begeleider werkzaam voor de cursus Verklaring van Bekwaamheid van Dansbelang NBDO.

Over Saskia Sap

Saskia volgde de opleiding Docent Dans aan de Nel Roos Academie (nu Academie voor Theater en Dans/AHK). Daarna studeerde zij Pedagogiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Al meer dan 25 jaar is zij als docent pedagogiek & psychologie en stagebegeleider verbonden aan de opleiding Docent Dans van de AHK. Daarnaast is zij gastdocent en examinator aan de mbo-dansopleiding PACT+ in Amsterdam.

Haar eigen dansstudio heeft Saskia recent overgedragen om meer tijd te hebben voor bestuurs-, opleidings- en onderzoekswerk. Zo is zij secretaris en cursuscoördinator bij Dansbelang NBDO en houdt zij zich momenteel bezig met een onderzoek naar dansend taal leren in groep 1 en 2 van het basisonderwijs. In haar baan als adviseur/projectleider KDV bij NEOS cultuuronderwijs probeert zij kunstvakdocenten in te zetten voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Daarnaast schrijft zij over dans en didactiek voor de vakbladen Dansdocent.nu en Kunstzone. Ook geeft zij nog steeds met liefde dansles, zoals klassiek ballet voor tieners en volwassenen bij Dansschool EDC in Zeist.

GA NAAR HET ONLINE ROOSTER EN AANMELDEN