Workshop Klassiek Ballet & Choreografie – Rinus Sprong

Rinus Sprong geeft tijdens de ZomerDansImpuls 2022 de workshops Klassiek Ballet & Klassiek Ballet in Choreografie

Workshop Klassiek Ballet

Zoals het dak van een klassiek bouwwerk op vier zuilen rust zo is de klassieke-ballet techniek op dezelfde natuurkundige principes gebaseerd. Als alles goed boven op elkaar staat kan niet alleen de techniek van het dansen tot het uiterste ontwikkelen, maar als eerste de mogelijkheden van het individuele lichaam gebruiken en uitbouwen. Dit principe is op jong én oud toepasbaar. De artiest in ons is natuurlijk niet te vergeten en de twee vullen elkaar aan als broer en zus en horen bij elkaar als longen en zuurstof.

De les is gemaakt om dansers van de 21ste eeuw te vormen met respect en oog voor de rijke geschiedenis van onze kunst.

Workshop Klassiek Ballet in Choreografie

In geen enkele andere danstechniek is de uitwerking van de fijne motoriek zo ontwikkeld als in ‘Ballet’. De sensitiviteit in de huidcellen van de voeten maakt dat een getraind danser kan voelen van welk materiaal de vloer is… hout, beton, staal, zelfs door schoenen heen. Ook de posities van de vingers zijn tot in de kleinste details te trainen… Alleen dit al geeft aan dat de mogelijkheden van het menselijk lichaam onmeetbaar zijn en duizend keer meer mogelijkheden heeft dan de diversiteit in de zetten van een schaakspel. Ten eerste gaat het er om een jonge leerling dat te laten beseffen om dan als danser/mens voor de rest van het leven te kunnen bewegen en te genieten van dat lichaam.

Bij toepassing van ‘Klassieke Ballet’ in choreografie zijn de mogelijkheden onmetelijk divers. Maar hoe maak je de juiste keuze?
Aan de hand van voorbeelden uit werk wat Sprong choreografeerde voor o.a. populaire T.v.-programma’s als ‘The Ultimate Dance Battle’ en ‘Everybody Dance Now’, maar ook werk wat voor theater is gemaakt, ervaren we dat een techniek, die eeuwen geleden is ontstaan, tegenwoordig nog steeds tot grote verbazing en verwondering kan leiden.

Over Rinus Sprong

Rinus Sprong begon als danser in 1981 bij het Nederlands Danstheater2 o.l.v., Jirí Kylián. Daarna danste hij bij o.a. Theatre Choréographique de Rennes, Introdans en het Scapino Ballet. Hij zette zijn carrière voort in New York en Tel Aviv en, terug in Nederland, bij diverse festivals als De Parade, Cadance Festival en Springdance. In 1996 richtte hij samen met Thom Stuart De Dutch Don’t Dance Division op. Dit gezelschap initieerde diverse projecten zoals een jaarlijkse grote kerstproductie, een internationale danscursus De Dutch Summer Dance Course en een werktraject voor jonge professionele dansers.

In maart 2021 nam hij afscheid van het gezelschap en werkt verder onder de naam 7Sprong. Als acteur en zanger in musicals, televisie en theaterstukken en kreeg tijdelijk landelijke bekendheid door The Ultimate Dance Battle, Everybody Dance Now en Holland’s Got Talent.

Hij speelt samen met HannaH de Leeuwe, een voor hem geschreven toneelstuk

‘Jopie, het Leven Is Geen Revue’. www.7sprong.com.

Sinds maart 2022 is hij directeur van het Dutch Centre For Ukraine Dancers waar hij samen met Igone de Jongh met gevluchte Oekraïnse dansers en is The United Ukraine Ballet opgericht. In augustus en september zal hij te zien zijn met het gezelschap in Nederland en Londen in ‘Giselle’ van Aleksei Ratmansky.

Fotograaf: Diana Bloemendal, DeDDDD

GA NAAR HET ONLINE ROOSTER EN AANMELDEN