Verklaring van Bekwaamheid 2023-2024

Dé deeltijdcursus van Dansbelang voor ervaren dansdocenten die om wat voor een reden dan ook nooit een opleiding Docent Dans hebben kunnen volgen of afronden.

Programma van de jaarcursus

Als de docent wordt toegelaten tot de cursus dan volgen er verspreid over het seizoen ongeveer 9 studiedagen. Daarin worden workshops gegeven in: Anatomie & Blessurepreventie; Pedagogiek & Psychologie; Didactiek (o.a. het maken van een werkplan dans); Bewegingsanalyse en Methodiek Jazzdans, Moderne Dans of Klassiek Ballet. Ook andere dansstijlen zijn in overleg mogelijk. Hieromheen wordt ook tijd gereserveerd voor zelfstudie. De vakken Anatomie & Blessurepreventie en Pedagogiek & Psychologie worden afgesloten met een tentamen, de andere vakken worden getoetst tijdens het geven van de danslessen door de docent. De cursist geeft gedurende het jaar dan ook een aantal stagelessen die worden begeleid en nabesproken. Tenslotte ontvangt de cursist bij voldoende scores in juni de Verklaring van Bekwaamheid. Hierdoor voldoet hij/zij aan de kwaliteitseisen van Dansbelang NBDO. De cursus vindt plaats bij het KunstenHuis Idea in Zeist, waar we te gast zijn bij Dansschool EDC.

Cursusdata

Entreeles voor deelnemers van gehele cursus: in mei/juni 2023. Tijd en plek worden vastgesteld in overleg tussen de cursist en Dansbelang. 

Cursusdata: de zondagen 2 juli, 17 september, 8 oktober, 5 november, 26 november 2023 en 14 januari 2024. Toets op zondag 17 maart 2024. Certificaatuitreiking op zondag 9 juni 2024.

Stages voor deelnemers aan gehele cursus: In het seizoen 2023-2024 geeft de cursist 2 x 10 stagelessen, op 2 verschillende niveaus, die ieder 2 maal worden bezocht, beoordeeld en nabesproken door 2 coaches van Dansbelang. In principe vinden deze stagelessen plaats op de eigen werkplek en als dit niet mogelijk is dan wordt er in overleg een geschikte stageplek gezocht.

Docenten

Voor de cursus hebben we docenten en begeleiders aangetrokken met een ruime ervaring in het professionele veld (dansvakopleidingen) en in het amateurdansveld. Methodiek Klassiek Ballet: Junitha Plass, Methodiek Jazzdans: Esther Nederpelt, Methodiek Moderne Dans: Angela Spierenburg, Laban-Bartenieff Bewegingsanalyse: Roos van Berkel, Anatomie & Blessurepreventie: Peter Stoelhorst, Pedagogiek & Psychologie en Werkplannen Dans: Saskia Sap, Hiphop Methodiek: Nash Smith.

Begeleiding op maat

Weet je iemand die deze cursus zou willen volgen? Geef het door! In principe zijn docenten van alle dansstijlen welkom: klassiek ballet, jazzdans, urban, moderne dans, flamenco en nog veel meer. We proberen de begeleiding erop af te stemmen.

Kosten en aanmelden

De kosten van de gehele cursus zijn €2365,-. Dit bedrag mag ook in delen worden voldaan.
Je kan er ook voor kiezen om alleen één of meerdere modules te volgen. De kosten per module zijn:
– Anatomie & Blessurepreventie €285,- (4 maal 2 uur)
– Pedagogiek & Psychologie: €285,- (4 maal 2 uur)
– Bewegingsanalyse (Laban-Bartenieff) €215,- (3 maal 2 uur)
– Dansmethodiek in de gekozen stijl €430,- (4 maal 3 uur)
– Werkplannen maken €145,-  (2 maal 2 uur).

Wanneer je de afsluitende toets van de losse module Anatomie & Blessurepreventie en/of de toets van de losse module Pedagogiek & Psychologie wilt doen betaal je voor elke toets €55,-.
Na het volgen van een module met toets krijgt de cursist een deelcertificaat. De docent wordt in dit geval (nog) niet opgenomen in het Kwaliteitsregister. Maar het is bijvoorbeeld wel mogelijk om dan in een aantal jaren de modules één voor één te volgen en zo uiteindelijk toch de gehele cursus bij elkaar te ‘sprokkelen’.

Heb je vragen over de cursus? Bel of mail ons!