Wat is het Kwaliteitsregister Dansdocent?

Dansbelang registreert dansdocenten met een aantoonbare kwaliteit in lesgeven. Zij vindt het belangrijk dat docenten kwaliteit nastreven en dit bijhouden. Elke vier jaar vindt daarom heraccreditatie plaats.

Wanneer staat een dansdocent in het Kwaliteitsregister Dansdocent?

Allereerst moet je lid zijn van Dansbelang. Vervolgens kies je een aanvullend pakket: het Kwaliteitsregister Dansdocent-pakket, ondernemerspakket of het all-in pakket. Ga naar Lid Worden en bekijk de tarieven en een toelichting op de diverse pakketten.

Danseducatie gewaarborgd

Met het Kwaliteitsregister Dansdocent wordt kwaliteit in danseducatie gewaarborgd. Kennis en ervaring van docenten worden regelmatig getoetst en docenten na het behalen van de gestelde normen geaccrediteerd. In de praktijk betekent dit dat leerlingen op een verantwoorde manier les krijgen.

Betere resultaten, minder kans op blessures en meer plezier in dans

Een dansdocent heeft een belangrijke rol. Zij dient met een goede methodiek en didactiek bij al zeer jonge leerlingen een fundament te leggen in danstechniek, beweging, ritmiek en muzikaliteit. Hetzelfde geldt voor leerlingen die op latere leeftijd beginnen. Onderwijs van een geaccrediteerd dansdocent kan leiden tot betere resultaten, minder kans op blessures en meer plezier in dans.

Vakbekwaam bij diplomering en daarna

Met registratie toon je aan dat je vakbekwaam bent en dat je je regelmatig in je vakgebied bijschoolt. Een geaccrediteerd dansdocent staat dus voor kwaliteit: bij aanvang van haar  carrière en daarna. Belanghebbenden zoals leerlingen, ouders en aanverwante instanties hebben er baat bij te weten welke docenten vakbekwaam zijn en zich blijven ontwikkelen.

Accreditatie

Bij het Kwaliteitsregister Dansdocent vindt om de vier jaar accreditering plaats. Alleen Dansbelang-leden kunnen accreditatie aanvragen en opgenomen worden in het Kwaliteitsregister Dansdocent. De accreditatie kent een systeem op basis van sterren:

1 ster

docent is autodidact met professionele danskwaliteiten en pedagogisch/didactische kennis, en heeft ervaring als dansprofessional in een educatieve setting (ca. 900 lesuren in een periode van 4 jaar)

2 sterren

docent heeft een erkende kaderopleiding als ‘dansleider’ afgerond en is een dansprofessional met ervaring als dansdocent (ca. 500 uur in een periode van 4 jaar)

3 sterren

docent heeft een mbo-opleiding als danscoördinator afgerond en heeft ervaring als dansprofessional in een educatieve setting (ca. 250 uur afgerond)

4 sterren

docent heeft een 4 jarige hbo/bachelor-opleiding dansdocent afgerond (en heeft ervaring als dansdocent opgedaan in de stages tijdens de opleiding)

5 sterren

docent heeft een hbo/Bachelor-opleiding als dansdocent afgerond en aanvullend een Master-opleiding op gebied van (dans)kunst/educatie afgerond.

Een accreditatie heeft een geldigheidsduur van 4 jaar. Daarna dient opnieuw verlenging te worden aangevraagd.

Reglement Kwaliteitsregister Dansdocent

Het Reglement Kwaliteitsregister dansdocent en Accreditatie 2018-2022  is goedgekeurd, door de Algemene Ledenvergadering op 7 april 2018.

Vragen

Stel vragen of meld je aan voor het Kwaliteitsregister Dansdocent via administratie@dansbelang.nl
Ga naar overzicht geaccrediteerde dansdocenten