Verklaring voor Bekwaamheid

Begin juli 2021 start Dansbelang de nieuwe deeltijdcursus voor ervaren dansdocenten die om wat voor een reden dan ook nooit een opleiding Docent Dans hebben kunnen volgen of afronden. Het is de tweede maal dat Dansbelang deze jaarcursus organiseert.

Programma van de cursus

Als de docent wordt toegelaten tot de cursus dan volgen er verspreid over het seizoen 2021-2022 ongeveer 9 studiedagen. Daarin worden workshops gegeven in: Anatomie & Blessurepreventie; Pedagogiek & Psychologie; Didactiek (o.a. het maken van een werkplan dans); Bewegingsanalyse en Methodiek Jazzdans, Moderne Dans of Klassiek Ballet. Hieromheen wordt ook tijd gereserveerd voor zelfstudie. De vakken Anatomie & Blessurepreventie en Pedagogiek & Psychologie worden afgesloten met een tentamen, de andere vakken worden getoetst tijdens het geven van de danslessen door de docent. De cursist geeft gedurende het jaar dan ook een aantal stagelessen die worden begeleid en nabesproken. Tenslotte ontvangt de cursist bij voldoende scores in juni 2022 de Verklaring van Bekwaamheid. Hierdoor voldoet hij/zij aan de kwaliteitseisen van Dansbelang NBDO. De cursus vindt plaats bij het KunstenHuis in Zeist, waar we te gast zijn bij Dansschool EDC.

N.B. Vanwege de huidige situatie met de corona-maatregelen kan de exacte planning en uitvoering van de cursus nog veranderen. Op dit moment gaan we er van uit dat het vanaf de zomer van 2021 weer mogelijk is om ‘live’ les te geven. Mocht dat niet zo zijn, dan gaat de cursus nog steeds van start maar dan zal een deel van het programma in de eerste maanden online plaatsvinden. We volgen de maatregelen op de voet!

Cursusdata

Mei/juni 2021: intake en entreeles door de cursist. Tijd en plek worden vastgesteld in overleg tussen de cursist en Dansbelang. In het seizoen 2021-2022 geeft de cursist 2 x 10 stagelessen, op 2 verschillende niveaus, die ieder 2 maal worden bezocht, beoordeeld en nabesproken door 2 coaches van Dansbelang. In principe vinden deze stagelessen plaats op de eigen werkplek en als dit niet mogelijk is dan wordt er in overleg een geschikte stageplek gezocht.

Cursusdagen (nog onder voorbehoud):
2021: zondag 4 juli, dinsdag 24 augustus (ZomerDansImpuls in Arnhem), zondag 19 september, zondag 3 oktober, zondag 31 oktober, zondag 7 november.
2022: zondag 16 januari, zondag 6 maart, zondag 10 april, zondag 12 juni (feestelijke uitreiking certificaat).

Docenten

Voor de cursus hebben we docenten en begeleiders aangetrokken met een ruime ervaring in het professionele veld (dansvakopleidingen) en in het amateurdansveld. Methodiek Klassiek Ballet: Junitha Plass, Methodiek Jazzdans: Esther Nederpelt, Methodiek Moderne Dans: Angela Spierenburg, Laban-Bartenieff Bewegingsanalyse: Roos van Berkel, Anatomie & Blessurepreventie: Freek van der Donk, Pedagogiek & Psychologie en Werkplannen Dans: Saskia Sap.

Begeleiding op maat

Weet je iemand die deze cursus zou willen volgen? Geef het door! In principe zijn docenten van alle dansstijlen welkom: klassiek ballet, jazzdans, urban, moderne dans, flamenco en nog veel meer. We proberen de begeleiding erop af te stemmen.

Kosten en aanmelden

De kosten van de gehele cursus zijn € 2150,-. Dit bedrag mag ook in delen worden voldaan.
Je kan er ook voor kiezen om alleen één of meerdere modules te volgen. De kosten per module zijn:
– Anatomie & Blessurepreventie €260,- (4 maal 2 uur)
– Pedagogiek & Psychologie: €260,- (4 maal 2 uur)
– Bewegingsanalyse (Laban-Bartenieff) €195,- (3 maal 2 uur)
– Dansmethodiek in de gekozen stijl €390,- (4 maal 3 uur)
– Werkplannen maken €130,- (2 maal 2 uur).

Wanneer je de afsluitende toets van Anatomie & Blessurepreventie en/of de toets van Pedagogiek & Psychologie wilt doen betaal je voor elke toets €50,-.
Na het volgen van een module met toets krijgt de cursist een deelcertificaat. De docent wordt in dit geval (nog) niet opgenomen in het Kwaliteitsregister. Maar het is bijvoorbeeld wel mogelijk om dan in een aantal jaren de modules één voor één te volgen en zo uiteindelijk toch de gehele cursus bij elkaar te ‘sprokkelen’.

Meld je hier aan voor de cursus of de modules. Let op: de uiterste datum van aanmelden is voor het seizoen 2021-2022 verstreken. Heb je vragen over de cursus? Bel of mail ons!