Opleiding

VvB - Verklaring van Bekwaamheid

Dé deeltijdcursus van Dansbelang voor ervaren dansdocenten die om wat voor een reden dan ook nooit een opleiding Docent Dans hebben kunnen volgen of afronden.

 

Eerstvolgende nieuwe cursus: van juni 2025 tot juni 2026. Inschrijven kan vanaf januari 2025!

Programma van de jaarcursus

Als de docent wordt toegelaten tot de cursus dan volgen er verspreid over het seizoen ongeveer 9 studiedagen. Daarin worden workshops gegeven in: Anatomie & Blessurepreventie; Pedagogiek & Psychologie; Didactiek (o.a. het maken van een werkplan dans); Laban-Bartenieff Bewegingsanalyse en Methodiek in een zelf gekoen stijl. Tot nu toe was dat Jazzdans, Moderne Dans, Klassiek Ballet, HipHop of Flamenco, maar ook andere dansstijlen zijn in overleg mogelijk. Hieromheen wordt tijd gereserveerd voor zelfstudie. De vakken Anatomie & Blessurepreventie en Pedagogiek & Psychologie worden afgesloten met een tentamen, de andere vakken worden getoetst tijdens het geven van de danslessen door de docent. De cursist geeft gedurende het jaar dan ook een aantal stagelessen die worden begeleid en nabesproken. Tenslotte ontvangt de cursist bij voldoende scores in juni de Verklaring van Bekwaamheid. Hierdoor voldoet hij/zij aan de kwaliteitseisen van Dansbelang NBDO. De cursus vindt plaats bij het KunstenHuis in Zeist, waar we te gast zijn bij Kunstenhuis Idea/Dansschool EDC.

Cursusdata

Medio mei/juni: intake en entreeles door de cursist. Tijd en plek worden vastgesteld in overleg tussen de cursist en Dansbelang. In het daaropvolgende seizoen geeft de cursist 2 x 10 stagelessen, op 2 verschillende niveaus, die ieder 2 maal worden bezocht, beoordeeld en nabesproken door 2 coaches van Dansbelang. In principe vinden deze stagelessen plaats op de eigen werkplek en als dit niet mogelijk is dan wordt er in overleg een geschikte stageplek gezocht.

Docenten

Voor de cursus hebben we docenten en begeleiders aangetrokken met een ruime ervaring in het professionele veld (dansvakopleidingen) en in het amateurdansveld. Methodiek Klassiek Ballet: Junitha Plass, Methodiek Jazzdans: Esther Nederpelt, Methodiek Moderne Dans: Angela Spierenburg, Laban-Bartenieff Bewegingsanalyse: Roos van Berkel, Anatomie & Blessurepreventie: Peter Stoelhorst, Pedagogiek & Psychologie en Werkplannen Dans: Saskia Sap.

Begeleiding op maat

Weet je iemand die deze cursus zou willen volgen? Geef het door! In principe zijn docenten van alle dansstijlen welkom: klassiek ballet, jazzdans, urban, moderne dans, flamenco en nog veel meer. We proberen de begeleiding erop af te stemmen.

Kosten en aanmelden

De kosten van de gehele cursus zijn €2365,-. Dit bedrag mag ook in delen worden voldaan.
Je kan er ook voor kiezen om alleen één of meerdere modules te volgen. De kosten per module zijn:
– Anatomie & Blessurepreventie €285,- (4 maal 2 uur)
– Pedagogiek & Psychologie: €285,- (4 maal 2 uur)
– Bewegingsanalyse (Laban-Bartenieff) €215,- (3 maal 2 uur)
– Dansmethodiek in de gekozen stijl €430,- (4 maal 3 uur)
– Werkplannen maken €145,-  (2 maal 2 uur).

Wanneer je de afsluitende toets van de losse module Anatomie & Blessurepreventie en/of de toets van de losse module Pedagogiek & Psychologie wilt doen betaal je voor elke toets €55,-.
Na het volgen van een module met toets krijgt de cursist een deelcertificaat. De docent wordt in dit geval (nog) niet opgenomen in het Kwaliteitsregister. Maar het is bijvoorbeeld wel mogelijk om dan in een aantal jaren de modules één voor één te volgen en zo uiteindelijk toch de gehele cursus bij elkaar te ‘sprokkelen’.

Heb je vragen over de cursus? Bel of mail ons!